Kan vi skylla på bara otur i skiddkyttet

Skidskyttet var en storhet i svensk idrott under många år. Magdalena Forsberg vann världskuppen i skidskytte 1997, då tränad av Wolfgang Pichler.
Då började en av våra storhetstider i skidskytte. Hon vann världskuppen 6 år i rad och var den stora stjärnan inom skidskyttet.
Efter Magdalena kom Anna Carin Olofsson in på banan. Hon tog OS-guld 2006 vilket sedan följdes av många höga placeringar i stora tävlingar.
Tränare under mnga år: Wolfgang Pichler.
 
 
Under dessa år hade vi ett ganska bra herrlag i skidskytte. Det kunde inte mäta sig med damerna, men gjorde många fina framträdanden.
Tränare: Wolfgang Pichler.
 
Helt plötsligt bestämde sig herrarna för att de själva skulle stå för träningen så Wolfgang fick ägna sig åt damerna på heltid.
 
Nu blev det inga framgångar för herrarna längre, men på damsidan fortsatte guldregnet.
Magdalena slutade och ACO fortsatte sin framgång men så småningom slutade hon också. Då hade vi fått en arvtagare till ACO, Helena Ekholm som tog 3 VM-guld och många andra medaljer.
Tränare: Wolfgang Pichler.
 
Jag kommer inte säkert ihåg hur och när det skedde men plötsligt var Wolfgang inte heller damtränare längre och så var den sagan slut.
Först dök herrlaget neråt vilket sedan följdes av damlaget allt i samband med att Wolfgang hade avsatts som tränare.
Wolfgangs träningsprogram var något alldeles extra. Vi hade aldrig haft en tränare som fordrade så oerhört mycket av sina adepter vilket också gav resultat. Damerna har ju så här efteråt talat om hur mycket Wolfgang fordrade av dem och det var det som fordrades för att vi skulle kunna hävda oss i världstoppen.
 
Vill man inte offra det då får vi vänja oss vid att det inte blir några höga placeringar.
 
Nu har vi dock en manlig skidskytt som uppenbarligen är en stor naturbegåvning och han kan verkligen hävda sig, men det är minst sagt tråkigt när de aktiva inte vill ge allt i träningsväg.
 
I dagens tävling ledda han under sista sträckan, men då ramlade han och kom tvåa i stället för att vinna.

Kusamo och herrar 15 km klassisk

Nu är det herrarnas tur. Här har jag inte lika klara favoriter som i damklassen. De svenska grabbarna är jag inte säker på, de norska inte heller och samma sak är det med de ryska. Nej här har jag inga favoriter för en topplacering.
 
Nortugg är ju inte färdigtränad annars hade han varit en absolut favorit för mej.
 
 
 
 
Det är ca 130 åkare som får ställa opp. Det innebär att det tar över en timma innan alla har startat. Loppet tar väl ca 40 minuter vilket innebär att det dröjer över en timma och 40 minuter från första start innan man vet vem som vunnit loppet.
 
Detta är ju et fruktansvärt ointressant upplägg för en idrottstävling. Först i mål borde vara det som gäller i alla andra idrottstävlingar.
Om det skall vara masstart så får vi ju det "problemet" att åkarna kan hänga bakom en annan löpare och sedan gå förbi framme vid målet och det här retar en del tittare.
 
Frågan är då vilket av dessa negativa inslag som man skall acceptera. Just nu är det till de individuella starternas förmån.
 
I skidskytte tycker jag det är allra värst för där är det ju totalt onödigt med individuella starter eftersom det mest är vid skjutstationerna som loppen avgörs. Där är ju väntetiden alldeles för lång innan man vet vem som vunnit.
 
Här är det ju också pengarna som är en avgörande faktor. Sponsorerna är kanske inte intressserade av att sponsra en tävling som tar bara 20 minuter i stället för 1 1/2 timma. Pengarna spelar alltid en stor roll.

Världskuppen igång

 Nu har bara Justina kommit till första kontrollen och då är hon 2,1 sek före Marit så det här är långt ifrån avgjort.
Det spelar ingen roll för mej för Justina är en precis lika stor idol för mej.
 
 
 
 
 
 
 
Ja du Marit Justina tog segern med 3,1 sek. det här var en stor skillnad jämfört med hur säsongsöppningarna brukar vara för henne, men nu var maskineriet på topp igen och då är hon nästan helt oslagbar.
 
Charlotte gjorde sitt bästa klassiska lopp någonsin och kom femma.