Afghanistan, vad kommer att hända där


Oroligheterna i landte har en betydligt längre historie än de modernare krigen. 
Nu har man i alla fall kommit så långt att det senaste krigförande landet, USA, undan för undan drar tillbaka sina styrkor och det gör tack och lov Sverige också.
 
Vi hade väl egentligen inget där att göra, i varje fall inte samma skäl som drev Sovjetunionen och USA in i kriget. Det var väl ren och skär önskan att vara till lags som drev vår regering att hoppa in i något som inte berörde oss, men det kan ha varit en fjäder i hatten för vår utrikesminister.
 
USA har haft trupper i landet sedan 2001, altså 13 år och man kan fråga sig hur mycket det har kostat USA och då tänker jag i första hand på de unga soldaterna som fått offra sina liv samt alla de som skadats och fått sina liv inte släckta men förstörda. Så har vi alla föräldrar som blivit av med sina barn på detta grymma sätt. Vi får heller inte glömma alla de miljarder dollar som detta kostat USA, pengar som de skulle ha behövt använda på annat sätt.
 
De pågående förhandlingarna mellan Afghanska ledare och USA har nu låst sig och Obama har per telefon meddelat Karzai att USA kommer att dra tillbaka alla trupper under detta år. Orsaken är att Karzai vägrar att skriva på ett säkerhetsavtal.
 
Med tanke på alla händelser i kriget med tallibanerna som fiendet så är USA överygede om att Afghanerna själva inte klarar av att hålla talibanerna stången de närmaste åren. De behöver säkert den hjälp som USA erbjuder och jag kan inte riktigt förstå att detta skulle vara ett stort hinder. Man å andra sidan Afghanerna har ju en mångårig och dålig erfarenhet av främmande trupper i sitt land, men kan de verkligen klara sig utan denna hjälp de närmaste åren?
 
 
Afghanistan är ett mycket vackert land, men krigen har naturligtvis satt djupa sår i landskapsbilden. Om nu det verkligen blir fred så får ju befolkningen chansen att återställa en hel del men det kommer att dröja många årtionden innan man kan se den stora förändring som man hoppas på.
 
Att få igång skolverksamheten är nog en av de viktigaste sakerna de har framför sig

Kommentera här: