Går världen framåt eller bakåt

Rubrikerna i BBC News är inte vackra:
Uppemot 13.000 slavar arbetar i Storbrittanien
 
  
Detta är en rubrik som var en verklighet för ett anta hundra år sedan när man hämtade människor i andra länder och förde dem till hemlandet för att utföra arbete.
Detta förbjöds så småningom, och slaveriet upphörde, trodde vi, men vad är det då som skapar dessa fruktansvärda rubriker i dagens samhälle?
 
Ingen rök utan eld heter det ju så rubrikerna kan bara inte vara gripna helt ur luften.
 
Offren för modernt slaveri sägs omfatta kvinnor som tvingas till prostitution, arbetare på fältet, arbetare i fabriker och på fiskebåtar.
Siffran för 2013 är första gången som regeringen gör ett officiellt uttalande om skalan på problemet.
 

.Inrikesdepartementet har kommit med en strategi hur man skall tackla problemet. De säger att offren kommer från fler än 100 länder varav de vanligaste är Albanien, Nigeria, Vietnam och Rumänien samt även vuxna personer födda i Storbritannien samt barn. Är inte detta länder som vi sägs "hjälpa och understödja"?

 

Siffror från National Crime Agency's Human Trafficking Centre förra året anger antalet offer för slaveriet till 2.744.

 

Nu ligger det nära till hands att ställa sig frågan om inte detta borde vara en fråga för EU att ta hand om och detta omedelbart. Man kan ha uppfattningen att EU lägger sig i en mängd alldagliga fråhor som de flesta inte anser vara av någon vikt över huvud taget medan slaveriet uppenbarligen ökar varje år.

 

Kan man kanske kalla detta skenhelighet? Finns det verkligen inte en enda kraftfullperson inom EU-organisationen som kan ta tag i detta?

 

Vad gjorde t.ex. Margot Wallström under alla sina år i EU. Oavsett om detta var hennes bord eller inte så skulle väl en normal människa vända upp och ner på allt för att åtgärda detta, men inget hat så vitt jag vet hänt och nu sitter hon som vår utrikesminister i Sverige med en föga smickrande bakgrund.

 

Andra stora organisationer som handlägger ärenden i de utpekade länderna är FN och Nato. Man kan fråga sig om de helt arbetar med förbundna ögon eller om de vet om allt detta men struntar i att göra något.

 

Vad skall vi i Sverige kalla Romerna för som tigger på våra gator och torg för att klara livhanken på sig själva och sina familjer? Kan vi inte kalla detta för ett verkligt stort fattigdomsbevisför Sverige?

.

.

 

Moskeattack i Nigeria

Moské i Kano attackerad och dussintals dödade
 
 Tre explosioner inträffade i moskén
 
 
 Dussintals människor dödades vid en gevärs och bombattack under fredagsbönen vid en av de största moskéerna i den Nigerianska staden Kano säger rapporter.
Antalet skadade uppgår till ca 400.

.Den centralt belägna moskén är där de ledande muslimska ledarna i emiret Kano vanligtvis deltar i bönen.

.Nyligen bad emiren befolkningen att beväpna sig själva mot den Islamistiska gruppen Boko Haram.

Gruppen har varnat för osäkerhet i Nigeria sedan 2002 och har dödat fler än 2000 människor under året säger högergrupper.

 

 

 Muhammad Sanusi  II (C), en av Nigerias mest kraftfulla Muslimska ledare befinner sig i Saudi Arabien

15 minutersstest för Ebola

Nu kommer en saliv och blodtest som tar 15 minuter att introduseras i Guinea
 
Det solmatade portabla laboratoriet skall leverera resultatet sex gånger fortare än de prover som tas i dag i västra Afrika.
De som genomför undersökningarna säger att de nya diagnoserna kommer att öka chansen för överlevnad och minska risken för överföring av viruset.
 
Det första försöket kommer att genomföras på ett behandlingscenter för Ebola i Conacry Guinea.

Ebola diagnostiseras för närvarande genom att genetiskt material innehållande virus såras i blodet hos en patient.

.