Sverige har erkänt staten Palestina

 I dag har den Svenska regeringen erkänt staten Palestina.
Ett stort steg i riktning mot något som många hoppas skall vara en början till något positivt i sammanhanget.
 
 
 
Det kan bli så att Sverige får flera efterföljare vilket borde jämna u förhållandena mellan Israel och Palestina.
 
Vi väntar nu på att Margot Wallström skall komma till presskonferensen vilket tydligen blir något försenad.
 
Det är redan nu över 130 länder som erkänt staten Palestina och nu när alla kriterier är uppfyllda för erkännande så måste Sverige också erkänna Palestina
 
Det är inte utan tårar i ögonen som jag lyssnar till Margot Wallströms tal där hon i klara ordalag förklarar orsaken till detta beslut av Sveriges Riksdag. Hoppas nu att det här beslutet kan förbättra förhållandena för människor som bor i området.
 
 

Nordiska rådet i Stockholm

Inledningstalet hölls av Norges före detta statsminister Stoltenberg. Ett mycket välformulerat tal som avslutades med stora applåder.
 
Att Nordiska Rådet sammanträder med jämna mellanrum har utan tveka fört våra länder närmare varandra vilket naturligtvis blivit viktigare i takt med att oron sprider sig öven i vårt närområde.
 
 
 
 
En stilla undran: Hur skulle det bli om Ryssland togs in som medlem i Nordiska Rådet? Kanske inte permanent, men kanske skulle de få vara med varannan gång eller något liknande. Skulle det bidra till ett lugnare närområde?
Det borde vara lika viktigt att dela våra bekymmer och glädjeämnen även med Ryssland. Om vi skall ta im Ryssland så borde vi också ta in Estland, Lettland och Litauen då skulle vi få ett närmare samarbete med alla länderna i vårt närområde.
 
Om vi hela tiden skall utesluta Ryssland från våra samarbetsländer så har jag svårt att tänka mig att vi någonsin kommer att kunna betrakta dem som en vän som vi kan lita på.
 
Det där med att lita på kanske inte blir så lätt, men med träget arbete borde vi kunna komma betydlig närmare varandra än genom den nuvarande politiken.

Ebolafallen mninskar i Liberia

WHO rapporterar att det blivit en minskning av Ebolautbrotten i landet
 

Bruce Ayward på WHO (World Health Organisation) var nu förhoppningsfull beträffande utbrotten, men han varnade  mot några alltför stora förhoppningar att krisen är över

WHO sade senare att antalet fall globalt hade gått upp mer än 3000 till 13 703 sedan förra rapporten.

 

Antalet dödsfall är 4 920 eller samma antal som i rapporten för fyra dagar sedan.

 

Kan det vara så att vi fått grepp om farsoten eller ommer det ett bakslag?