Konflikten i Afghanistan

 

Afghanska styrkor fortsätter att kämpa mot Talibanerna i Kinduz

 

 

Båda sidorna har förstärkts inför striderna

 

Tunga strider fortsätter i staden Kunduz i Afghanistan, en dag efter att regeringstrupper gjorde ett motanfall för att återta staden från Talibanerna.

 

Två flyganfall utförda av USA på tisdagen stoppade ett försök av anfallarna att inta flygplatsen som hålls av armén.

 

Afghanistans spionagentur säger at anfallen dödat Talibanledaren i provinsen och hans ersättare, men detta har Talibanerna förnekat.

 

Intagningen av Kanduz representerar de militantas största seger sedan 2001.

 

I torsdags uppgav USA att förlusten av Kunduz var en förlust, men säger att det fortfarande är möjligt att säkerhetsstyrkor kan återta staden i norr.

 

Under natten uppstod slag runt staden, men det är fortfarande oklart hur mycket av den som står under regeringens eller Talibanernas kontroll.

 

 

 

Talibanska krigare intog FN och Rödakorsbilar tillsammans med polis och militärfordon

.

 

Ett ögonvittne talade om för BBC att Talibanernas förstärkningar också hade anlänt vilket gjorde det farligt för innevånarna att fly.

.

Talibanernas nye ledare, Mullh Akhtar Mansour, sade att regeringen borde erkänna förlusten.

 

President Ashraf Ghani, som avslutade sitt första år som ledare på tisdagen, sade i TV, att framsteg gjorts beträffande återtagningen av Kunduz, men säkerhetsstyrkor hade förlorat mot Talibanerna som använde civila människor som mänskliga sköldar.

 

 

Mina kommentarer:

Jag har många gånger påpekat att det aldrig skett att regeringsstyrkor segrat över "terrorister" så varför skulle de ske denna gång med de halvhjärtade försöken som utförs nu.

 

Det är ju inte å länge sedan som Talibanerna körde ut den Ryska armén ur Afghanistan och hur de gick i Irak för USA har heller inte fallit i glömska.

Går vi ytterligare bakåt i tiden så har vi "kriget" där USA fick ge upp i Vietnam trots sin totala överlägsenhet.

 

Det kanske vore bättre att ta upp ett samtal för att den vägen försöka till någon sans i den situation som föreligger. Det kan ju mycket väl resultera i att man inte får som man vill, men, men det i alla fall kan bli något bättre och då får man väl nöja sig med detta till en början, men den här vägen verkar vara helt stängd.

 

 
 

VW-skandalen

Nu har det skrivits om denna skandal i måga dagar utan att vi fått veta vad som ligger bakom.
 
 
 
 
 
 
 
Undrar varför VW har gjort detta?
 
 
Kan det vara så att bränsleförbrukningen hållits ber på bekostnad av renheten i utsläppen?
Låter kanske lite underligt, men det är ju inte förbjudet att gissa
 
Tycker det vore på sin plats att vi efter alla dessa skriverier fick reda på vad so skett och varfrör.
 
 

VW-skandalen

"Volkswagens ledning utförde kriminella handlngar" säger styrelsemedlem
 

 

Olaf Lies talar med Newsnight

 

L

Olaf Lies, en styrelsemedlem och eknomiminister i Lower Saxony har berättat för Newsnight att några styrelsemedlemmar utförde kriminella handlingar med avgastesterna.

 

Han sade att de som tillät det hela att ske eller de som installerade mjukvaran som gjorde att vissa modeller gav falska resultat, måste ta personligt ansvar.

 

Han sade också att styrelsen upptäckte problemen vid det senaste mötet.

 

Omkring 11 miljoner dieselmotorer påverkas av problemet.

 

Lies talade om för BBC att "De människor som tillät detta att ske eller som tog beslutet att installera denna mjukvara - de handlade kriminellt. De måste ta personligt ansvar."

 

Han sade "Vi upptäckte problemen under det senaste styrelsemötet, kort innan media gjorde samma sak. Jag vill vara alldeles öppen. Vi behöver få svar på frågan varför styrelsen inte blivit informerad tidigare om problemen, när de var kända för över ett år sedan i USA. 

 Stor skada

Han sade att företaget inte hade någon uppfattning om den totala kostnaden för att sortera ut motorerna och täcka andra kostnader detta kan medföra. Stor skada har skett eftersom miljoner människor har förlorat förtroendet för VW.  Vi kommer säkert att få många människor som som stämmer oss för skador.

Vi måste återkalla många bilar och detta måste ske mycket snart.

 

Han tillade att företaget var starkt och att återuppbygggnaden av förtroendet - och att försäkra majoriteten av de 600.000 anställda på de gigantiska fabrikerna stod i prioritet.

 

Han tillade sin ursäkt till de som redan uttalats av ledningen och sade "Jag skäms över att människor i USA som köpt bilar med sitt fulla förtroende nu är så missbelåtna.

 

 

VW utarbetar planer för hur man skall återställa mjukvaran i de 11 miljonerna dieselmotorerna. Seat är det senaste VW-märket som drabbats.

 

De drabbade märkena är:

VW - 5m

Audi - 2.1m

Skoda - 1.2m

Seat - 700,000

Vans - 1.8m

 

VW uppgav at de kommer att informera kunderna under de närmaste veckorna och månaderna om hur återställningen skall ske.

 

 
 
 
 
 
Mina kommentarer:
Ett antal huvuden kommer naturligtvis att försvunna från företaget. Det ser ju också ut som om VW i USA skulle ligga riktig illa till eftersom de vetat om det hela under ett år.
 
Det blir troligen också ett antal personer i Tyskland som får se sig om efter andra jobb.