VW-skandalen

"Volkswagens ledning utförde kriminella handlngar" säger styrelsemedlem
 

 

Olaf Lies talar med Newsnight

 

L

Olaf Lies, en styrelsemedlem och eknomiminister i Lower Saxony har berättat för Newsnight att några styrelsemedlemmar utförde kriminella handlingar med avgastesterna.

 

Han sade att de som tillät det hela att ske eller de som installerade mjukvaran som gjorde att vissa modeller gav falska resultat, måste ta personligt ansvar.

 

Han sade också att styrelsen upptäckte problemen vid det senaste mötet.

 

Omkring 11 miljoner dieselmotorer påverkas av problemet.

 

Lies talade om för BBC att "De människor som tillät detta att ske eller som tog beslutet att installera denna mjukvara - de handlade kriminellt. De måste ta personligt ansvar."

 

Han sade "Vi upptäckte problemen under det senaste styrelsemötet, kort innan media gjorde samma sak. Jag vill vara alldeles öppen. Vi behöver få svar på frågan varför styrelsen inte blivit informerad tidigare om problemen, när de var kända för över ett år sedan i USA. 

 Stor skada

Han sade att företaget inte hade någon uppfattning om den totala kostnaden för att sortera ut motorerna och täcka andra kostnader detta kan medföra. Stor skada har skett eftersom miljoner människor har förlorat förtroendet för VW.  Vi kommer säkert att få många människor som som stämmer oss för skador.

Vi måste återkalla många bilar och detta måste ske mycket snart.

 

Han tillade att företaget var starkt och att återuppbygggnaden av förtroendet - och att försäkra majoriteten av de 600.000 anställda på de gigantiska fabrikerna stod i prioritet.

 

Han tillade sin ursäkt till de som redan uttalats av ledningen och sade "Jag skäms över att människor i USA som köpt bilar med sitt fulla förtroende nu är så missbelåtna.

 

 

VW utarbetar planer för hur man skall återställa mjukvaran i de 11 miljonerna dieselmotorerna. Seat är det senaste VW-märket som drabbats.

 

De drabbade märkena är:

VW - 5m

Audi - 2.1m

Skoda - 1.2m

Seat - 700,000

Vans - 1.8m

 

VW uppgav at de kommer att informera kunderna under de närmaste veckorna och månaderna om hur återställningen skall ske.

 

 
 
 
 
 
Mina kommentarer:
Ett antal huvuden kommer naturligtvis att försvunna från företaget. Det ser ju också ut som om VW i USA skulle ligga riktig illa till eftersom de vetat om det hela under ett år.
 
Det blir troligen också ett antal personer i Tyskland som får se sig om efter andra jobb.
 
 

Kommentera här: