Missilprogrammet i Nord Korea, är det lyckat eller ej?

 Nord Koreas missiltest på östkusten "misslyckades" tror man i väst
 
 
 

 

 North Korean leader Kim Jong Un looks at a rocket warhead tip after a simulated test of atmospheric re-entry of a ballistic missile, at an unidentified location in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang on March 15, 2016.FN har vidtagit åtgärder mot Nord Korea på grund av deras tester av missiteknolohin

 

 

Nord Korea har försökt avfyra en ballistisk missil på sin ostkust. men uppskjutningen tycks ha misslyckats, uppger yd Koreas talesmän.

 

Det är osäkert vilken typ av missil det var, men men den följer på den misslyckade testen av en medeldistansmissil, Musudan, i april.

 

Nord Korea är bannlyst av FN på grund av att de använder ballistiska missilteknologin.

 

Spänningarna har stigit högt i regionen efter att Pyonyangs vidare kärnvapentester i januari och flera andra missiltester.

 

Syd Koras försvarsminister sade att försöket att missilförsöket skedde 06.20 lokal tid på åndagen nära staden Wonson.

 

Enligt en rapport i tidningen "Yonhap Agency"  uppgav källor att detta fjärde misslyckade försök varit med en Musudanmissil.

 

En Musudanmissil har i teorin räckvidd för att nå Japan och det Amerikanska territoriet i Guam, men det har inte utförts någon lyckad test.

 

 

Graphic showing the range of North Korea's missiles

 

 

 

Mina kommentarer:

Om det hade varit så att FN varit den kraftfulla organisation som den borde ha varit så skulle man för en hel del år sedan stoppat Nord Koreas expanderade missilprogram. Då skulle också svälten i landet kunnat undvikas eftersom enorma summor pengar går åt till sväl kärnvapenteknologin och missilteknologin.

 

Det är uppenbarligen intressantare för de styrande att ha missiler i stället för en välmående bfolkning.

 

Irakiska armén nära att inta Falluja

 Islamic State: Iraks armé gör framsteg i offensiven mot Falluja
 
 
 
 
Ett stort antal Irakiska elitsoldater har varit engagerade nära Falluja

 

 

Irakiska arméns styrkor har gjort framsteg i sin offensiv att köra bort IS militanta från Falluja - en av landets stvå största städer vilka är i händerna på IS.

 

Den närliggande staden Karma, den stad som ligger i IS första led, är nu i händerna på armén, säger en BBC-reporter.

 

Ett stort antal elittrupper har också varit engagerade nära Falluja, omkring 45 km väster om Baghdad.

 

Men IS slår tillbaka norr om Falluja, vilket dödar och skadar de Irakiska styrkorna med attack från självmordsbombare per bil.

En motattack söder om staden slogs tillbaka med hjälp av helikoptrar, rapporterar BBC genom Jim Mur in Karma.

 

Karma är nu under kontroll av regeringsstyrkor, inklusive snabbutryckta trupper och federal polis enligt BBC korrespondent.

 

Ungefär 50.000 civila är fortfarande fast i staden och har blivit tillsagda via flygblad att undvika IS-områden och att sätta upp vita flaggor på sina hustak, detta enligt USA-militärerna.

 

FN uppger att människor dör av svält och dödas för att de vägrar kämpa för IS.

 

 

 
 
 

 

Mina kommentarer:

Att utkämpa ett krig under dessa förhållanden måste vara en fruktansvärd uppgift. Att hela tiden vara omgiven av civilbefolkning måste ställa till stora problem för en reguljär arné.

 

Att USA numera avstår från att delta i dessa markstrider är helt förståeligt.

 

Det har ju varit så att IS och liknande organisationer har använt sig av civibefolkningen som sköldar vilket enligt mig inte är ett värdigt uppträdande av dem.

Vad kan partiledardebatten i TV ge oss tittare?

En partiledardebatt kan väl inte ge titana någonting
 
 
 
Jag kan inte minnas när en partiledardebatt bågonsin har tillfört mej något nytt i politiken.
Jo det skulle möjligen ha varit på den tiden som Bondeförbundets Gunnar Hedlund, Folkpartiets Bertil Ohlin. Socialdemokraternas Tage Erlander och Gunnar Sträng deltog i debatterna.
 
Då kunde dessa debatter åtminstone vara roande och fyllda med en hel del finesser, vilket i i dag uteblir helt och hållet, tyvärr.
 
 
Att hela tiden lyssna på talare som under sina tal bara koncentrerar sig på att få fram det dåliga hos sina opponenter, och detta helt utan finess, är inte speciellt varken lärorikt eller roande.
 
En annan sak som tyvärr gjort dessa debatter mindre trevliga att lyssna till är samgåendet mellan de olika partierna och då tänker jag främst på Alliansen.
 
Det är lite svårt att förstå hur partiledarna tänker när de lägger upp sina inlägg. Det verkar som om huvudsaken är att intill bristningsgränsen försöka finna ut alla de dåliga sidorna hos motståndarna. Presentationen av det egna partiet verkar definitivt komma i andra hand.
 
 
Nu på söndag kommer vi att få veta från såväl Moderaterna Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna hur dåliga förslag deras motståndare har precis som om vi inte skulle ha hört detta tidigare. På samma sätt blir det sannolikt från den andra sidan.
 
Jag har väldigt svårt att tänka mig en annan utveckling av detta mäte mellan partierna.