Kryssaren Indianapolis

Krigsfartyget USS Indianapolis hittat efter 72 år 
 
  
USS Indianapolis - avbildad här i Pearl Harnor 1937
 
 
Andra världskrigets tunga kryssare USS Indianapolis har hittats i Stilla Havet, 72 år eefter att hon sänkts av en Japansk u-båt.
 
Krigsfartyget hittades på ett djup av 5.500 m under havsytan.
 
Indianapolis sänktes när hon återvände från den hemliga uppgiften att leverera delar till atombomben som  användes mot Hiroshima.
 
Av de 1.196 besättningsmännen ombod, räddades bara 316 - den största förlusten av liv till sjöss i historien för den Amerikanska flottan.
 
 
De som letade visste att fartget var Indianapolis (CA-35) på grund av makeringarna på skrovet
 
 Fartyget upptäcktes den 18 augusti, efter nya undersökningar som indikerade att regionen dör hon låg hade hittas.
 
Fatyget är välkänt för sitt sista hemliga uppdrag, där hon levererade delar till atombomben med smeknamnet "Little Boy" såväl som berikd uran för den nukleära reaktionen.
 
Dessa saker levererades till Taiwanön, en Amerikansk bas under de sista åren av kriget som släppte världens första atombomb.
 
Fyra dagar senars sjönk Indianapolis - mindre än en vecka innan atombomben hjälpte till att förstöra Hiroshima.
 
Tillsammans med bomben kallad "Fat Man" fälld mot Nagasaki, tvingades Japan att ge upp och detta var slutet av andra världskriget.
 
 
Vissa fragment bar namnet på fartyget, vilket gjorde identifieringen relativt enkel
 
För att kunna ära de modiga besättningsmedlemmarna på USS Indianapolis och deras familjer genom att skeppet hittades vände sig Alen i sitt tal till dem.
 
 
Mina kommentarer:
Jag skulle vilja veta lite mer om hur sänkningen gick till. Det borde inte ha varit så att Indianapolis befann sig på plasen alldeles ensam. Den var förmodligen omgiven ett antal andra fatyg som skydd, men detta var uppenbarligen inte tillräckligt.

Kommentera här: