EU - Europa

 Olycklig "skilsmässa" för Stefan Löfven
 
 
 
 
De säger att de vill skiljas som vänner. I går var det glada miner när Theresa May och Stefan Löfven visade upp sig tillsammans.

Men alla vet ju att det inte finns några lyckliga skilsmässor.

I det här fallet var det Theresa May som tog initiativet och Stefan Löfven som fick bita i det sura äpplet. Nu återstår bara skilsmässoförhandlingarna så vi får se hur mycket de ler när de är klara.

Det är ett långt äktenskap som ska avslutas. Kärleken uppstod redan när Tony Blair och Göran Persson föll för varandra. Samsynen mellan britter och svenskar har alltid varit stor och vid tiden för sekelskiftet ville Blair och Persson modernisera EU tillsammans.
 
De ville möta hotet från Kina med ett konkurrenskraftigt Europa.
Det här var på den tiden då Socialdemokratin fortfarande var en kraft att räkna med i EU-sammanhang. Men kärleken höll även för de nyliberala vindar som blåste in när David Cameron och Fredrik Reinfeldt tog över. Tillsammans drev de den nordeuropeiska gruppen för mer marknad och mindre byråkrati.
 
Slitningarna tilltog dock och söndringen var ett faktum när det brittiska folket 2016 sa nej till EU. Storbritannien kommer nu att lämna familjen den 29 mars 2019.

Det är därför Theresa May blixtbesökte Stefan Löfven i går. Med sin charmoffensiv hoppas hon få ut det mesta av separationen. Hon vet att Löfven behöver britterna även efter separationen.
Storbritannien är en viktig handels- och samarbetspartner. Stora svenska företag är etablerade i landet och omkring 100 000 svenskar bor i Storbritannien. London är dessutom svenska turisters absoluta favoritstad.

Dessutom har våra länder ofta en samsyn det gäller säkerhetspolitik och FN-samarbete om till exempel klimatet.
66 000 svenskar

Theresa May hoppas på Stefan Löfvens stöd i de framtida brexit-förhandlingarna med EU. Det kommer inte att bli någon lätt skilsmässa och det börjar bli bråttom. Hittills har förhandlingarna gått trögt och klockan tickar.

Det handlar om nya handelsavtal med varje land, Storbritannien kommer inte att finnas kvar i EU:s inre marknad och inte i tullunionen. Theresa May är ändå hopplöst inblandad i EU:s kemikaliepolitik, djurskyddsfrågor, flygsäkerhet och läkemedel. Frågan är hur hon på ett enda år ska trassla sig ur det äktenskap som varat i decennier.

Skilsmässor är aldrig lyckliga. Men för 66 000 svenskar som jobbar i exportindustrin och för alla de som bara älskar England är det viktigt att det här ändå blir en anständig skilsmässa.
 
 
Mina kommentaer:
Lycklig eller inte lycklig skillsmässa?
Jag har lite svårt att riktigt förstå varför "skillsmässan" mellan EU och Storbritannien skommer att bli så olycklig som det påstås i mediasammanhang., men riktigt säker kan man ju inte vara för vi har ju alltid våra älskade politiker att räkna med och då inträder en viss osäkerhet.
 
Jag menar Storbritannien är fortfarande samma land som ligger på presis samma ålats, det kan ingen ändra på.
Det som kan göra "skillsmässan olucklig år ju bara politikerna för övrigt blir ju allt övrig vid det gamla, eller har jag alldeles fel? 
 
Om alla politiker går in för att separationen skall inverka så minimalt som möjligt då skulle ju allt bli en ganska smärtfri historia, men som sagt vi har ju våra politiker att rädas.
Vi får heller inte glömma bort vad våra media kan höra när de försöker påverka i alla möjliga riktningar, för där råder ju samma oenighet som inom politiken.

Kommentera här: