Misstänkt man frisläppt i Malmö

31-årig man släpps på fri fot efter misstanke om terrorplaner
 
 
 
 
 
31-åring greps under fredagen misstänkt för att ha planerat ett terrordåd – nu släpps han på fri fot. Misstanken mot mannen kvarstår, enligt åklagare Lars Morand.

Mannen greps i Lund samband med en tågresa efter att han ska ha betett sig misstänksamt.
Enligt uppgifter  ska mannen ha haft ritningar på Åhléns i Uppsala med sig.  Mannen greps i Lund och anhölls tidigt fredagsmorgonen misstänkt för förberedelse till terroristbrott.
 
Brottet ska ha ägt rum mellan den 1 mars och 3 maj. Mannen ska omedelbart försättas på fri fot, meddelar domaren.
Misstankarna mot mannen kvarstår och förundersökningen fortsätter, meddelar åklagare Lars Morand.
– Vi fortsätter med de delar av arbetet vi inte hunnit göra under den korta tiden fram till häktningsförhandlingen, säger han.

På grund av brottets karaktär har åklagare belagts med yppandeförbud, vilket innebär att den som medverkat vid domstolsförhandling förbjuds att berätta vad som sagts vid förhandlingen.

Den misstänkte kom in i rättssalen med en jacka över huvudet som han tog av sig innan han satte sig bredvid sin advokat Johan Sarvik.
Denne förklarade att 31-åringen förnekar att han skulle ha planlagt ett terrorbrott.

– Min klient förnekar brott. Det föreligger inte sannolika skäl för häktning, säger Johan Sarvik.
 
Enligt uppgifter till Aftonbladet ska mannen, som är svensk medborgare, ha gripits av tullpersonal på ett tåg på väg till Stockholm.

Vid gripandet ska han haft på sig ritningar över bland annat Åhléns varuhus i Uppsala samt utdrag ur Koranen.
 
Anhölls på sannolika skäl.

Kammaråklagare Lars Morand vill inte svara på om mannen finns med i belastningsregistret sedan tidigare.
Säkerhetspolisen, Säpo, säger till TT att man inte är inblandad i ärendet i nuläget.

– Vi har varit i kontakt med säkerhetspolisen om ärendet. Vi kommer ta en ny kontakt med säkerhetspolisen i morgon. Det kan mycket väl vara så att de tar över eftersom det ligger inom deras brottskatalog, säger Petra Stenkula, polismästare utredningsenheten. Hon berättar att man inte tagit beslut än på grund av att det varit helg.

Under eftermiddagen hölls häktningsförhandling mot mannen vid Malmö tingsrätt och domaren beslutade att han omedelbart släpps på fri fot.
Kan det hända att han plockas in igen?
– Det kan jag inte säga, vi får se vad arbetet ger.
 
 
Mina kommentarer:
Jag undrar om denne man släpps helt fri så han kan göra presis vad och hur han vill?

Kan han t.ex. resa ut ur landet till vilket land som helst?
 
Jag har svårt att tänka mig att detta skulle vara något som den Svenska rättvisan tycker att detta är speciellt lämpligt.
 
Man skulle kunna komplettera lagen med att införa att den misstänkte när denne blir frisläppt under en viss tid blir försedd med fotboja.
Detta skulle ge polisen möjlighet att hålla kontroll på var den misstänkte befinner sig. Kanske ett sådant genomförande skulle kompletteras med ett förbud att lämna landet under undersökningen.
 
Det är i alla fall skönt att polisen nu verkar betydligt mer på sin vakt vilket gör vi an känna oss betydlig säkrare än inför händelserna på Drottninggatan.

Kommentera här: