Saudi Arabien: Den mördade journalisten

Det står nu helt klart att han mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul

 

 

 

Kroppsdelar av den mördade journalisten Jamal Khashoggis har hittats, uppger källor för Sky News.
Delarna ska ha legat nedgrävda i den Saudiska generalkonsulns trädgård.

Enligt källans uppgifter ska delarna ha styckats och ansiktet ska ha vanställts.
Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, 60, har varit försvunnen sedan den 2 oktober.
Sista gången han sågs till var när han klev in på sitt hemlands konsulat i Istanbul – och försvann.

Mysteriet kring Khashoggis död har därefter gäckat omvärlden.

Inledningsvis förneka det saudiska konsulatet att Khashoggi var död utan att han lämnat konsulatet efter besöket – något som misstänks ha iscensatts genom att en av de 15 personerna som ingick i den dödspatrull som misstänks ligga bakom Khashoggis död, klädde på sig hans kläder och gick ut bakvägen från konsulatet.

”Ge mig hundens huvud”

Dock har Saudiarabien i en senare version medgivit att Khashoggi dödades inne på konsulatet i ett knytnävsslagsmål.

I söndags kom ytterligare en version från en anonym saudisk myndighetskälla som uppger att Khashoggi ströps till döds och att hans kropp fördes ut från konsulatet i en ihoprullad matta.
Det efterföljdes av ytterligare detaljer gällande att saudiska agenter ska ha torterat och halshuggit Khashoggi och att hela händelseförloppet ska ha kontrollerats från Riyadh av ”trollchefen” Saud al-Qahtani– via Skype.

– Ge mig hundens huvud, ska al-Qahtani ha beordrat.

Dock har inga detaljer kring var kroppen finns framkommit.
 
Hittades nedgrävda i trädgården

Men under tisdagen kunde en hemlig källa till brittiska Sky News avslöja att delar av Khashoggis kropp påträffats hemma i trädgården, nedgrävda hos den saudiska generalkonsuln.
Kroppen ska därmed ha styckats och ansiktet ska ha vanställts uppger källan.
 
Under tisdagen gjorde Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ett uttalande i parlamentet där han lovade att avslöja den ”nakna sanningen” om Khashoggis död.

– Det står nu helt klart att han mördades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.
18 personer har gripits.

Vidare förklarade han att saudisk säkerhetstjänst planerat mordet flera dagar i förväg på plats i Istanbul och att turkisk polis kunnat följa mördarkommandots steg från deras resa in i landet och hur de därefter lämnade Turkiet.

– Det finns tydliga tecken som visar att incidenten inte var något som plötsligt inträffade. Turkisk säkerhetstjänst har bevis på att mordet var en planerad operation. Turkiet och resten av världen kommer endast att nöja sig med att planläggarna och förövarna ställs inför rätta, sa Erdogan i sitt tv-sända tal.

Totalt har 18 personer gripits i ärendet – tre från konsulatet och femton som misstänks tillhöra den dödspatrulls som varit inblandade i själva mordet.

Kommentera här: