Regeringsbilden

Lööf spräcker Alliansen – och sviker väljarna
 
Ulf Kristerssons egna ord efter Centerns besked
 
 
Centerns beslut är ett slag mot borgerligt sinnade människor i vårt land, skriver Ulf Kristersson
 
 
I dag blev en mycket dyster dag för svensk politik:
Centerns ledning har alltså bestämt sig för att rekommendera sitt parti att stödja Stefan Löfven som ny statsminister. Och genom ett organiserat budgetsamarbete göra sig själva till stödparti åt Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vad jag förstår är det också ditåt som Liberalernas ledning vill driva sitt parti.
 
Jag beklagar djupt om detta blir Centerns och Liberalernas definitiva beslut. Det vore riktigt dåligt för Sverige. Den rödgröna regeringen har saknat både politik och förmåga att ta itu med Sveriges stora problem. Det var därför Alliansens fyra partier med sådan kraft utkämpade en valrörelse för att byta ut dem.

Det är ett slag mot borgerligt sinnade människor i vårt land och ett svek mot alla de väljare som röstade på något av allianspartierna för att få en ny regering och en ny riktning för Sverige.
 
Under jul- och nyårshelgerna har vi suttit i gemensamma och konstruktiva förhandlingar, med framför allt Centerpartiet, om en helt annan regering. Vi har gemensamt tagit fram dokument för hur en sådan borgerlig regering skulle bildas.

Där finns en beskrivning av hur en borgerlig regering under min ledning skulle arbeta parlamentariskt. Men det finns också en politisk utfästelse att genomföra hela Alliansens gemensamma reformagenda.
De definitiva besluten i Centern och Liberalerna fattas först under helgen. Jag har mot den bakgrunden i dag konstaterat tre saker.
 

 För det första: Centerpartiet var drivande för att för 15 år sedan skapa Alliansen. Utan deras insatser hade det inte gått.
Jag har sedan dess uppfattat dem som fast förankrade i borgerligt samarbete. Om dagens besked blir verklighet, så spräcker Centerpartiet i stället Alliansen på nationell nivå.

Alliansen finns naturligtvis inte nationellt om ett eller två partier väljer Stefan Löfven till statsminister och i praktiken gör sig själva till en del av en S/MP-regering. Det skulle få stora konsekvenser för allt nationellt politiskt arbete under denna mandatperiod.

Centern och Liberalerna riskerar nu att byta ut decenniers värderingsgemenskap, en gemensam historia och en gemensam framtid mot ren politisk kohandel. Man riskerar föra Sverige tillbaka till 90-talet, då Centern gjorde sig till stödparti åt Socialdemokraterna förra gången. Jag tror det skulle vara ett historiskt misstag.
För Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets del handlar det i stället om att plötsligt genomföra politiska förslag som de själva aldrig har trott på, utan tvärtom har kritiserat hårt hela valrörelsen.

Centern och Liberalerna riskerar att reducera sig själva till att bli kontrollanter som ska se till att en vänsterregering inte driver politik de tror på och gick till val på, utan tvärtom politiska förslag som de aldrig har gillat.

Centern blir stödparti åt Socialdemokraterna och Miljöpartiet, och budgetsamarbetar med samma vänsterregering som hela Alliansen gemensamt gick till val på att byta ut. Som vi dessutom två gånger gemensamt har sagt nej till i riksdagen.

Detta är en regeringskonstellation som dessutom kommer att behöva Vänsterpartiet för att kunna tillträda. Sverige kommer då att styras av en regering som till 75 procent har sitt underlag i olika vänsterpartier. En sådan regering kommer inte långsiktigt att driva borgerlig politik.

I Alliansens partier har det under 40 år utvecklats en värderingsgemenskap som handlar om att värna enskilda människors rättigheter och uppmuntra människors initiativförmåga.

Kommentera här: