Konflikten i Afghanistan

 

Afghanska styrkor fortsätter att kämpa mot Talibanerna i Kinduz

 

 

Båda sidorna har förstärkts inför striderna

 

Tunga strider fortsätter i staden Kunduz i Afghanistan, en dag efter att regeringstrupper gjorde ett motanfall för att återta staden från Talibanerna.

 

Två flyganfall utförda av USA på tisdagen stoppade ett försök av anfallarna att inta flygplatsen som hålls av armén.

 

Afghanistans spionagentur säger at anfallen dödat Talibanledaren i provinsen och hans ersättare, men detta har Talibanerna förnekat.

 

Intagningen av Kanduz representerar de militantas största seger sedan 2001.

 

I torsdags uppgav USA att förlusten av Kunduz var en förlust, men säger att det fortfarande är möjligt att säkerhetsstyrkor kan återta staden i norr.

 

Under natten uppstod slag runt staden, men det är fortfarande oklart hur mycket av den som står under regeringens eller Talibanernas kontroll.

 

 

 

Talibanska krigare intog FN och Rödakorsbilar tillsammans med polis och militärfordon

.

 

Ett ögonvittne talade om för BBC att Talibanernas förstärkningar också hade anlänt vilket gjorde det farligt för innevånarna att fly.

.

Talibanernas nye ledare, Mullh Akhtar Mansour, sade att regeringen borde erkänna förlusten.

 

President Ashraf Ghani, som avslutade sitt första år som ledare på tisdagen, sade i TV, att framsteg gjorts beträffande återtagningen av Kunduz, men säkerhetsstyrkor hade förlorat mot Talibanerna som använde civila människor som mänskliga sköldar.

 

 

Mina kommentarer:

Jag har många gånger påpekat att det aldrig skett att regeringsstyrkor segrat över "terrorister" så varför skulle de ske denna gång med de halvhjärtade försöken som utförs nu.

 

Det är ju inte å länge sedan som Talibanerna körde ut den Ryska armén ur Afghanistan och hur de gick i Irak för USA har heller inte fallit i glömska.

Går vi ytterligare bakåt i tiden så har vi "kriget" där USA fick ge upp i Vietnam trots sin totala överlägsenhet.

 

Det kanske vore bättre att ta upp ett samtal för att den vägen försöka till någon sans i den situation som föreligger. Det kan ju mycket väl resultera i att man inte får som man vill, men, men det i alla fall kan bli något bättre och då får man väl nöja sig med detta till en början, men den här vägen verkar vara helt stängd.