Jimmie Åkesson och TV

Åkessons manifest är en schweizerost
 
 
 
 
 

I går morse intervjuades Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i Morgonpasset i P3. Medverkan slutade med att han ville lägga ner hela radiokanalen.
Tankesmedjans Christopher Garplind hånade i direktsändning Åkessons vikt, spelberoende och att ingen vill ligga med honom.

Kul?

Det kan man ha delade meningar om. Problemet blir självfallet att Åkesson som lagstiftare sätter reglerna för just public service. Politiker bör inte lägga ner fri media.

– Hade jag varit chef på Sveriges Radio hade jag nog lagt ner P3. Jag tycker det är, till stora delar, politisk vänsterliberal smörja faktiskt och det tror jag är väldigt dåligt, säger Jimmie Åkesson till P3 Nyheter direkt efter utfrågningen.

Valmanifest för de rikaste

Uttalandet är i linje med Sverigedemokraternas krig mot medierna. Företrädare har gärna lyft fram Ungern som förebild där Victor Orbáns högernationalister styr över medierna.

Under gårdagen var Jimmie Åkesson också med och presenterade sitt partis valmanifest, tillsammans med fyra andra kostymklädda partikollegor.

Manifestets stora nummer är att partiet vill sänka priset på bensin och diesel med 70 öre litern – mitt i den brinnande klimatkrisen. SD vill även sänka skatterna med 25 miljarder samtidigt som man föreslår stora satsningar på välfärden och polisen.
Landets rikaste ska få större Rut-bidrag medan anslagen till kommuner och landsting ska få drakoniska nedskärningar.

Allt ska magiskt finansieras genom "gigantiska besparingar", som Jimmie Åkesson uttrycker det, på allt som handlar om invandring. Kvotflyktingar ska stoppas. Flyktingar ska skickas tillbaka. Fångar ska skickas utomlands. Och Sverige ska ut ur EU.

Orealistisk budget

Det är inte bara finansminister Magdalena Andersson som tycker manifestet har helt orealistisk politik. Svenska Dagbladet gjorde nyligen en granskning av SD:s ekonomiska politik som visade att partiets budget saknar 30 miljarder kronor. Blandningen av löften om guld och gröna skogar och skattesänkningar går inte ihop.
Det är helt enkelt "smörja", för att låna SD-ledarens egna ord.

Jimmie Åkesson är inte chef över Sveriges Radio. Inte finansminister heller, vilket är tur om man läser hans budget och valmanifest. Politiken har lika många hål som en schweizerost. Åkesson ska nog vara glad för att manifestet presenterades efter hans medverkan i Morgonpasset.
 

Kommentera här: