Mord på konsulat. Turkiet

”Dödspatrull” anklagas för mord på Jamal Khashoggi
 
 
 
De misstänkta fångas på övervakningsbilder på Istanbuls flygplats
 
 

Jamal Khashoggi, 59, gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul och försvann.
Nya bilder ska visa hur en ”dödspatrull” från journalistens hemland landar i Turkiet. Nu anklagas de för att ha styckmördat 59-åringen.

Samtidigt uppges Saudiarabiens kronprins ha beordrat att Khashoggi skulle tas tillfånga.
För en dryg vecka sedan försvann den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. 59-åringen gick in på det saudiska konsulatet i Istanbul medan hans flickvän väntade utanför.

Han kom aldrig ut.

Turkiska poliskällor har efter försvinnandet uppgett att Jamal Khashoggi mördats och styckats inne på konsulatet.
 

Under onsdagen släpptes nya bilder på vad som i turkiska medier sägs vara ”dödspatrullen” bakom journalistmordet. Daily Sabah har publicerat bilder på 15 män som ska vara tagna på Istanbuls flygplats när männen anländer till landet 2 oktober, bara timmar före Khashoggis försvinnande.
Turkiska medier har också visat bilder på männen när de checkar in på två olika hotell i närheten av konsulatet.

Senare samma dag ska männen ha lämnat landet i de två olika privatflygplanen som de anlände i samma morgonen.

Flera av dem i Turkiet namngivna männen som ska utgöra den påstådda ”dödspatrullen” har också kopplingar till den saudiska kungafamiljen. Två av dem pekas ut som medlemmar i den kungliga säkerhetsstyrkan, skriver New York Times.
 
Flera andra kopplas till landets militär.

Under dagen rapporterade Washington Post uppgifter om att amerikansk underrättelsetjänst övervakat kommunikation mellan saudiska tjänstemän och att de då ska ha snappat upp planer på att tillfångata Jamal Khashoggi en tid före försvinnandet.

Planen som diskuterades var att lura Khashoggi till Saudiarabien – och Saudiarabiens kronpris Muhammed bin Salman ska personligen ha beordrat operationen, enligt Washington Post.
Saudiarabien har sagt att de är villiga att låta turkisk polis genomsöka konsulatet i sin utredning av journalistens försvinnande.
 
Turkiska poliskällor uppger för Washington Post att konsulatet ”förhalar” undersökningen och att turkiska myndigheter ännu inte fått tillgång till lokalerna där Jamal Khashoggi befaras ha mördats.
Saudiarabien förnekar all kännedom om Khashoggis öde och uppger att han lämnat konsulatet – vid liv.
Men har inte presenterat några bevis för det.

Kommentera här: