Människojakt i Belgien

Parisatackn: Människojakt på Salah Abdeslam och hans kompanjoner
 
 
 
 
En stor människojakt är på väg på de överlevande medlemmarna av IS-gruppen som dödade 129 människor i Paris på fredagskvällen.

 

Franska polisen har namngivit Salah Abdeslam, 26, som en huvudmisstänkt man.

 

Talesmän säger att han satt i bilen som stoppades av polisen på lördagen, timmar efter attacken, men han och de andra frigavs.

.

En av hans bröder sägs ha dött efter att ha detonerat ett självmordsbälte, och en annan har blivit arresterad.

 

Under tiden har Frankrike per flyg attackerat Ragga i Syrien - som hålls hårt av IS, vilka säger sig ha utfört attacken i den Franska huvudstaden Paris. 

 

Sju av de attackerande dog under fredagens attacker på barer och restauranger, konserthallen och Stade de France, områdets huvudcentrum för sport - de flesta av dem efter att ha detonerat sina självmordsbälten.

 

Salah Abdeslam sägs ha hyrt en VW Polo, en bil som hittades nära Bataclans konserthall, där 89 personer dog.

 

 

 
 
På lördagen satt han i en bil nära Belgiska gränsen vilken stoppades av polisen. Han blev utfrågad och hans papper kontrollerades och han släpptes tillsammans med två andra män som också satt i bilen.

 

Det är oklart huruvida de Franska myndigheterna hade matchat VW Polon som hittades vid Bataclan till honom när han blev stoppad.

 

Polisen har beskrivit Salah Abdeslam som farlig och varnade människor för att närma sig honom.

 

Han är en av bröderna från Belgien som länkas till fredagens attack enligt talesmän. 

 

En annan man, Brahim Abdeslam, 31, sägs ha varit den som sprängde sig själv utanför en bar på Boulevard Voltaire nära Bataclan och skadat en person.

 

En tredje bror, Mohammed, rapporteras vara arresterad i Bryssel i närheten av Molengeek, när han återvände från Paris och han stter kvar i häkte.

 

Talesmän säger att de spårades med hjälp av två hyrbilar registrerade i Belgien - VW Polon hyrd av Salah Abdeslam och en Seat som innehöll Kalashnikovs, vilken hittades övergiven i en förstad till Paris, Montreuil.

 

Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve sade att fredagsnattens attackerande hade förberetts av en grupp baserade i Belgien som hade dragit nytta av anknytningen till Frankrike.

 

Den Belgiska polisen har utfört sju arresteringar.

 

Belgiens premiärminister Charles Michel sade att de Belgiska myndigheterna skulle slå ner på närboende som har ett rykte om att vara en himmel för jihadister.

 

"Jag har noterat att det nästan alltid är en länk till Molenbeek där vi har ett gigantiskt problem" Sade han.

 

Ann annan av de attackerande som identifierats är en 29-årig fransman, Ismail Omar Mostefai, som sprängde sig själv vid Bataclan. Han hade kriminell bakgrund och flaggats som en möjlig islamistisk extremist av den franska säkerhetstjänsten.

Kommentera här: