Man dödad under fest i Ödeshög

20-åring erkände mord i paus – nu åtalas han

 

 
 
 
Åtalas för att ha stampat ihjäl äldre vän under fest
 
 

Den åtalade mannen vägrade låta sig förhöras av polisens mordutredare.

Men i en paus erkände 20-åringen plötsligt att han stampat ihjäl sin vän.

– Han förnekar brott, säger mannens advokat David Massi.

 

Sparkade i huvudet

Han berättar i förhör att 20-åringen knuffade 51-åringen till golvet innan han gick lös på honom.

– Han stod och sparkade på honom i huvudet, säger lägenhetsinnehavaren i polisens förhör.

I åtalet skriver åklagaren att 51-åringen dött av ”upprepade knytnävsslag, sparkar och stampningar” vilket lett till blödningar och frakturer i ansiktet samt skador i hjärnan. Av förundersökningen framgår att skadorna dessutom var så svåra att man fick använda tandkort från Folktandvården för att kunna identifiera 51-åringen.

20-åringen pekades omgående ut av vittnen och han greps i området av polisen.

  

Den 20-årige mannen var på fest med två äldre vänner i Ödeshög den 18 april.

Vännerna lyssnade på musik och drack öl, vin och sprit och ska ha haft ”jättetrevligt”, enligt lägenhetsinnehavaren som är i 60-årsåldern.

Men strax efter klockan 19 utbröt bråk mellan 20-åringen och en 51-årig man som också var på besök hos lägenhetsinnehavaren, en man som nu är åklagarens huvudvittne.

 ”Jag stampade ihjäl honom”

När polisen dagen efter skulle hålla förhör med mannen ville han inte samarbeta och till slut beslutades att förhöret skulle avbrytas.

Då ska 20-åringen plötsligt ha ställt sig upp och erkänt – efter att ljudinspelningsutrustningen stängts av.

– Han sa högt i förhörsrummet ’vad vill du att jag ska säga...jag stampade ihjäl honom’, berättar förhörsledaren i förundersökningen.

I senare förhör tog 20-åringen tillbaka uppgiften om att han stampat honom i huvudet och säger i stället att han bara slagit honom i ansiktet och sparkat honom i magen någon gång.

– Stampa, det är ju bara psykopatiskt. Jag är nästan 110% säker på att jag inte stampade på honom, har han sagt i förhör.

”Uppstod en dispyt”

Trots det är det påstådda erkännandet i pausen nu en del av mordåtalet som åklagaren hoppas ska visa att 20-åringen dödade 51-åringen med vilje och därmed ska dömas för mord.

– Det uppstod en dispyt mellan dem och 51-åringen ramlade till golvet. Jag menar att den åtalade har gjort sig skyldig till mord eftersom han utövat kraftigt våld mot den äldre mannens huvud när han legat på golvet, vilket lett till hans död, säger kammaråklagare Elin Åkerberg vid Linköpings åklagarkammare.

Mannens advokat vill över huvud taget inte lämna några kommentarer utöver att hans klient förnekar brott.

– Vi kommer att utveckla hans inställning under huvudförhandlingen, säger David Massi.

 

Kommentera här: