Riksdagsdebaklet

Löfven kan nå regeringsmakten – med hjälp av Annie Lööf
 
 
En mint sagt självgod Stefan Löfven , finns det kanske anledning till detta
 
 

Stefan Löfven kan nå regeringsmakten – med Annie Lööfs hjälp.
Inom S sätter man nu stort hopp till att låta Lööf sondera och inleda politiska förhandlingar.

– Om hon får köra Alliansen + MP i botten kan hon släppa sargen och öppna sig för oss, säger en högt uppsatt socialdemokrat.
 
Nya samtal mellan talman Andreas Norlén och riksdagens partiledare drar i gång i dag..
Först ut denna gång är Ulf Kristersson (M), som på onsdagen röstades ned med siffrorna 195 mot 154.

Inom S sätter man stort hopp till att låta Annie Lööf sondera och sen få henne att ”släppa sargen” och öppna sig för Socialdemokraterna. På så sätt kan Stefan Löfven nå regeringsmakten.

Stefan Löfven (S), som hittills varit nummer ett i talmansrundorna, möter honom som fjärde partiledare, efter M, SD och C. Detta eftersom Löfven som statsminister i övergångsregeringen håller i ministrarnas sedvanliga torsdagsmöte, regeringssammanträdet, på morgonen.

Vill se Lööf sondera

I samtalen med talmannen väntas Stefan Löfven framhålla att han fortsatt står till förfogande som statsminister. Men också påpeka att han är positiv till att låta C-ledaren Annie Lööf få sondera.

Även gruppledaren Anders Ygeman har öppnat för detta:
– Vi ser ingen anledning att hindra Annie Lööf från att sondera, har han sagt.
Enligt källor inom S ser man flera fördelar med detta.

Det handlar bland annat om att Lööf ska få en chans att på djupet testa centerns och liberalernas favoritalternativ just nu, en regering med Alliansen och MP. Något som dock M och KD sagt klart nej till.
– Om hon får köra Alliansen + MP i botten kan hon släppa sargen och öppna sig för oss, säger en högt uppsatt socialdemokrat.

”Det enda logiska”

Tanken är att Lööf då skall förstå att det inte är någon framkomlig väg – och därmed mjukna i sitt Löfven-motstånd.
– Om Lööf får sondera kan hon inse att en regering med S, MP, C och L eller kanske S och C är det enda logiska och när det är gjort är nästa steg att få henne att inse att då måste det största partiets ledare bli statsminister, säger en S-källa.

Men man ser även en möjlighet i att Annie Lööf vill att fördjupade samtal ska innehålla politiska förhandlingar.

Inom S räknar man med att det går att hitta många frågor där man tycker ungefär lika, utöver motståndet mot att ge Sverigedemokraterna inflytande.

Ledamöter kan få rösta.

Det är dock inte säkert att talmannen väljer sonderingsspåret. Han kan även lägga fram Stefan Löfven som ny statsminister – och låta riksdagsledamöterna rösta på nytt.
Detta alternativ har dock Löfven själv varit skeptisk till.
– Är det samma förutsättningar som när jag blev nedröstad precis efter valet, då är det ingen idé att göra samma omröstning en gång till. Ska det vara någon poäng med en sådan omröstning ska de politiska förutsättningarna vara annorlunda, sa han till Aftonbladet på måndagen.

Hoppas på nedlagda röster

Flera inom S menar dock att riksdagens omröstning om Kristersson kan ha varit en del av lösningen och att detta kan avspegla sig i nya bud från framför allt C och L i morgondagens samtal.
Huvudsakligen handlar det om att mittenpartierna ska öppna för att lägga ned sina röster, i stället för att rösta nej, och på så sätt släppa fram en Löfven-regering.

Annie Lööfs besked i SVT Aktuellt på tisdagen har tolkats som ett steg åt det hållet.
– Vi ska inte stänga fler dörrar, sa hon.
• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!
 
 
Mina kommentarer:
Efter  alla sonderingar kan man nu hoppas att ett stag närmare en ny regering tagits.
 
Jag kan inte påstå att jag på något sätt har en aning om utgången den närmaste tiden, men om jag skall tro på någon sida så tror jag att S stpr närmast ett positivt avgörande.
 
Om det är så då kan man verkligen undra över hur enn del Allianspartier kuna komma med de utsagor som man gjort
Inte höjer detta förtroendet för dessa politiker på något sätt.

Kommentera här: