Anfallet på Mosul

Slaget om Mosul:  Irakiska styrkor nu nära stadens östra utkanter 
 
 
 
 
 
Anti terrorist styrkor kom in i Bazwaya efter en downperiod på måndagen 
 
 
 
 
 
Irakiska specialstyrkor befinner sig nu mindre än 1 km från de östra delarna avMosul och de förbereder gå in i staden som hålls av IS-krigare.
 
 
Hundratals av "Counter Terrorism Service (Cts) trupper gick in i Bazwaya, den sista byn före staden.
 
En BBC-reporter som reser tillsammans med dem säger att det blev något motstånd, med bilbomber mot konvojen..
Enheter ur arméns nionde dividion avancerar under tiden.från syd.
 
Tidigare sade militären att de startat en operation att återta den delen av Mosul som ligger öster om floden Tiger, vilen flyter genom staden.

 
 
 
 
En äldre CTS officer sade att de lyckades komma in i stadsgränsen senare på måndagen
 
 
 
 
 
 
 När Irakiska styrkor kommer närmare Mosul så ökar motståndet
 
 
 
 
 
Hundratals soldater i starkt armerade fordon, tillsammans med tanks och bulldozers, avancerade mot byn supporterad av USA-ledda koalitionens luftanfall, uppger korrespondenten.
 
 
Efter några timmar nådde de främsta delarna av de Irakiska styrkorna Bazwaya och reste upp den Irakiska flaggan uppgav general-löjtnant Abdul Amir Yarallah.
 
BBCs korrespondent säger att kolonner med trupper försöker med olika vägar till Mosuls utkanter, medan befälet planerar vilken väg de skall ta nästa gång.
 
 
Mina kommentarer:
En sak är väl ganska klar: IS kommer att stå inför en näst intill alldeles omöjlig uppgift om de tänkt sig behålla de områden den nu har.
Nu gäller det för alliansen att hålla samman sina trupper och ge dem den uthållighet de behöver.
 
Jag bara undrar vart tar alla IS-krigare vägen som ger upp? Det måste vara ett misstag att låta dem gå fria och möjliggöra ett fortsatt självmordsbombande när kriget är slut.
Gud ske lov är inte det här mitt ansvar, men stackars den eller de som får ansvaret om de inte gör ett bra jobb.

Du är nog inte så tokig i alla fall Putin, men Norge?

330 Natosoldater utplaceras i Norge
 
 
 
 
 
 
 
 
Det här utspelet kom för några dagar sedan och naturligtvis började jag undra över vad den direkta uppgiften för dessa soldater skulle vara.
 
Naturligtvis får man inget direkt svar på frågan, men tankeverksamheten sätter ju igång.
 
330 soldater mer eller mindre i det Norska försvaret kan rimligen inte ha någon betydelse, inte förrän det är specialutbildade soldater som får en alldeles speciell uppgift som det ordinarie manskapet inte kan utföra, då börjar bitarna falla på plats
 
 
Soldaterna skall stationeras nära Trondheim
330 amerikanska marinkårssoldater ska stationeras i Vaernes nära Trondheim från och med januari 2017. USA och Norge har tecknat ett avtal om en roterande styrka som ska öva och träna på norsk mark
 
Det blir ju bara gissningar, men jag tror faktiskt att den här gissningen hamnar på rätt sida om ett eventuellt frågetecken.
 
Jag tror följande:
Norge har via Nato fått tillgång till ett vapensystem som man inte haft tidigare eller så behöver Nato hjälp med en del av behandlingen, underhåll, av ett avancerat vepensystem och sannolikt har detta med kärnvapen att göra. Det kan vara allt ifrån ett misilsystem till laddningsstationer för marina eller flygburna enheter för atomvapen av något slag.
 
Det skulle förvåna mig väldigt mycket om det hela inte skulle ha något med kärnvapen att göra, vilket naturligtvis inte enbart skapar oro i Ryssland utan även det Svenska försvaret och vi innevånare i Sverige tillsammans med innevånarna i Danmark, Finland, de baltiska länderna och övriga Östersjöländer borde reagera kraftigt, precis som Vladimir Putin.
 
En fraåga jag ställer mig är huruvida Sveriges försvarsminister eller regering blivit förvarnade  om vad som är på gång.
Jag har ännu inte, tyvärr, hört frågan ställas, men jag skulle tro att alla är medvetnaom det nya draget, men i så fall hur kan Sverige stillatigande låtit detta ske?
 
 
Naturligtvis måste Putin reagera på detta precis som han gör och jag tycker att om det hela inte har med kärnvapen av något slag att göra då borde även Ryssland ha blivid meddelade och nu när det är som det är så stöder detta min kärnvapensteori. Det är givet att så är fallet så kan man ju bara inte förvarna Putin, tyvärr, så han måste ju agera som han gör.
 
 
Detta är en alldeles för stor sak för att den bara skall glömmas bort av media så vi kommer sannolikt inom några dagar få en förklaring eller ett erkännande av vad man gjort.
 
 
Nej du Putin, du är nog inte alls galen i de här frågan, men tyvärr fiins det uppenbarlegen att antal andra, på västsidan, där förståndet helt spårat ur och jag tänker på Norge.

Hillarys E-post

FBI-chefen kanske har brutit mot lagen, säger en topp demorat 
 
 
 
 
 
FBI-chefen har kommit under eld från demokrater på grund av påatåenden
 
 
 
 
 
 Ledaren för demokraterna i USAs senat säger att chefen för FBI kanske har brutit mot lagen när han avslöjar att byron undersöker e-post möjligen länkkade till Hillary Clinton.
 
 
Hary Reid anklagade FBI-direktören James Corney för att ha brutit mot en bestämmelse som förhindrar påverkan i ett val.
 
Nyheten om FBIs undersökning kommer mindre än två veckor före valet i USA.
 
 
FBI har under tiden fått ett uppdrag att ndersöka en m'ngd e-post tillhörande en topphjälp till Clinton.
 
 
E-post från Huma Abedin tros hittats på hennes mans tidigare medarbetaare, congressmannen Anthony Weiner.
 
 
Det rapporteras att det finns 650.000 e-brev att undersöka, vilket gör att undersökarna knappast hinner åtgärda detta föra valet.
 
 
Mina kommentarer:
Uppriktigt sagt så har jag egentligen ingen anong om vad det hela rör sig om.
 
Skulle Hillary vara förhindrad att använda vilken väg hon vill föratt skicka sin e-post?
 
Så undrar jag hur det står till med uppgiften att det finns 650.000 e-mail att undersöka. Hur kan detta vara möjligt och vad är det egentligen som kan ha varit förbjudet.
 
Hela den här historien har blivit väldigt dåligt presenterad när det finns så många viktiga frågetecken, så är blir det ett stort minustecken för BBC.