Jimmie Åkesson

Åkesson inbjuden till hemliga träffar – med tidigare M-toppolitiker
  
 
 
Jimmie Åkesson hävdar att han blivit inbjuden till träffar med tidigare moderatpolitiker

”Det är klart att jag är besviken”

Redan för tre år sedan sa Jimmie Åkesson att han ville regera tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Sedan dess har SD-ledaren ömsom hotat, ömsom vädjat till Moderaterna och KD.
Men alla hans inviter har nobbats.

Hans parti fick varken en talmanspost eller presidieposter i utskotten.
Och M-ledaren Ulf Kristersson står fast vid att han vägrar prata med SD. Det upprepade han senast i går efter att han fick uppdraget att försöka bilda ny regering.

Hur många nej kan du ta från Moderaterna innan du drar tillbaka din utsträckta hand?
– Det är fortfarande politikens innehåll som är det centrala. Det är klart att vi blir sura på dem, jag blir besviken, men det parlamentariska läget förändras inte. Vi har den position vi har, den kan ingen ta ifrån oss.
Den minst dåliga regeringskonstellation skulle fortfarande vara M och KD med vårt stöd, säger Jimmie Åkesson när Aftonbladet träffar honom på tisdagseftermiddagen efter andra talmansrundan.
Finns det en risk att ni framstår som desperata?

– Vad ska vi göra?
Om man frågar våra väljare: ”Vad tycker ni hade varit det bästa?” "Fixa nyval" hade de svarat. Men det bygger någonstans på att det skulle kunna bli nyval. Jag tror att det är avlägset. Jag tror att det kommer att bli ett antal chanser i kammaren, sen kommer vi att se väldigt breda överenskommelser, just för att hålla nyvalet borta.

När tar ditt tålamod slut och du säger "ingen vill prata med mig, jag gör någonting annat"?
– Det finns inget slut på det. När man befinner sig utanför vår sfär så är det möjligt att man inte ser de små stegen i rätt riktning, som jag ser varje dag.

Vilka steg?

– Jag har till exempel blivit inbjuden av ett antal före detta moderatpolitiker på förhållandevis hög nivå som vill träffas och prata regeringsbildning. Det är inget jättesensationellt, jag har inte ens tackat ja, men det är steg i rätt riktning.

Vad betyder det?

– Man kan tolka det på olika sätt, antingen är de här personerna utsända av partiledningen eller så har de tagit på sig det själva för att kunna utöva påtryckningar på M-ledningen, säger Åkesson.
SD-ledaren vill inte berätta exakt vilka politiker det rör sig om mer än att de har ”ingång till Moderaternas ledning”. Han har träffat personer med ”den bakgrunden” vid tidigare tillfällen, lägger han till.

Källor inom Moderaterna menar att Åkesson överdriver de ”signaler” han hävdar att han får från den moderata riksdagsgruppen. Ulf Kristersson har bestämt förnekat till Aftonbladet att det förekommer officiellt sanktionerade hemliga samtal med SD. Det är bara ett sätt för SD att försöka så split och sätta press på M, enligt Aftonbladets källor.
”Helt ihopfabricerat”, som en källa uttrycker det.

”Bra kontakter i åtta år”

Men Åkesson står fast vid att moderata politiker kontaktar hans parti. Han ser det som tecken på ”frustration och splittring” inom M.

– Vi har haft bra kontakt med moderata riksdagsledamöter i åtta år. Det är många som kommer till oss och berättar om sin frustration. De är väldigt måna om att vi ska få de signalerna. Sen om det är taktik, om det sker med M-ledningens goda minne eller om det faktiskt är en äkta frustration, det vet inte jag.

Försvar och a-kassa två viktiga frågor Jimmie Åkesson står också fast vid att han tänker fälla varje regering som inte ger honom någonting tillbaka.

Förutom migrationspolitiken är det även omställningsförsäkringar, främst a-kassan, och försvarspolitiken han lyfter fram. En regering som vill ha stöd måste prioritera dessa frågor, säger han.
 
– Vi måste göra slag i saken där vi får en allmän a-kassa, vilket inte minst Moderaterna drev tidigare. Och vi behöver högre tak i a–kassan så att vi är väl förberedda inför nästa lågkonjunktur, annars kan det gå riktigt illa, säger Åkesson.
Och lägger till:
– Vi måste fortsätta höja försvarsanslagen och de måste höjas rejält, inte bara nominellt.
Politiskt innehåll framför partiledarposten.

Men om SD fortsatt blir isolerat är han beredd att gå ”i total opposition”. Så småningom kommer de andra att mjukna, tror Åkesson. Kanske under trycket från sina politiker i kommunerna. Och han är beredd att vänta på riktigt inflytande.

Tror du att det hade varit lättare för andra att samarbeta med er om du och andra i ledningen byts ut?
– Då hade man hittat ett annat svepskäl. Jag har själv lanserat den här teorin i olika sammanhang; det är möjligt att nästa generations SD:are kommer att ha det lättare eftersom det kommer att vara ytterligare distans till den här historien som alla pratar om.
Men i det här läget skulle det inte förändra något. Det är sällan man stöter på argumentet att man inte kan prata med mig. Det är snarare folk i kommunerna som säger konstiga saker, eller så är det vår historia.
 
Och vår historia förändras ändå inte för att jag kliver åt sidan.
Är du beredd att kliva åt sidan för att partiet ska få makten?

– Nu är det inte Ulf Kristersson som väljer SD:s partiledning, men om han skulle säga: ”Byter man ut Åkesson då kan vi bilda regering tillsammans", ja, det är politikens innehåll som är det viktiga. Och i det mycket hypotetiska sammanhanget skulle jag möjligen kunna fråga partiet om de tycker att det är en bra idé, säger Jimmie Åkesson.

Kommentera här: